Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHY - Historie války aj.

31. 10. 2013

Děti nepřátel Říše

Autor:              Jaroslav Čvančara
Vydáno:           říjen 2013
Formát:            A5, brožované
Počet stran:      108 
Druhé doplněné a podstatně rozšířené vydání knihy, vydané na podzim r. 2012, dokumentuje osudy dětí českých vlastenců zatčených v období heydrichiády. Jaký osud by jim nachystali nacisté nebýt konce války? Výjimečná publikace, v níž jsou shromážděny dokumenty týkající se internovaných dětí, korespondence nacistických funkcionářů ohledně osudu dětí, jejich fotografie, deníčky, kresby, věnování do památníku. Jedinečná ucelená sbírka, jež má nejen významný dokumentační charakter, ale je také dobovým svědectvím o bezcitnosti okupantů a naprosté ignoranci k životu i těch nejmenších a nejnevinnějších lidských bytostí. 

 

Osudové roky české státnosti
Druhé vydání je rozšířené o další informace a události, jež v prvním vydání nebyly zahrnuty.
Vydavatel:       Asociace nositelů legionářských tradic, o.s.
Autorka:          Jindra Svitáková
Formát:           A4, počet stran 56
Publikace seznamuje čtenáře jednoduchým a přehledným způsobem s českou historií od počátků budování samostatného československého státu do roku 1989. Mapuje roky 1. světové války, vznik válečného konfliktu a podíl Čechů a Slováků na boji za nový společný stát a zabývá se osobnostmi a událostmi jeho zrodu.

Další kapitoly se soustřeďují na nejvýznamnější okamžiky Československa, a to zvláště na roky 1918 (vznik Československa), 1938 (Mnichov), 1939 (okupace), 1942 (atentát na Heydricha), 1945 (konec 2. sv. války), 1948 (převzetí moci ve státě komunisty), 1968 (invaze vojsk Varšavské smlouvy) až po rok 1989. Pro každý rok jsou přehledně sestaveny nejvýznamnější události, představeny osoby, jež měly značný podíl na chodu dějin, a publikovány texty listin, o nichž se mluví, ale málokdo je četl. Můžete zde nalézt například český překlad textu Mnichovské dohody, výňatky z komunistické ústavy či text Charty 77 a mnoho dalších.

To vše je doplněno pravdivými příběhy – zážitky a vzpomínkami konkrétních osob – z jednotlivých dějinných zvratů, jež čtenáři ještě více přiblíží atmosféru doby.

 

Historie války a života - Životní příběh brigádního generála Alexandra Beera

Vydavatel: Asociace nositelů legionářských tradic, o.s.
Autor: Jan Vondráček
Formát: A5, brožované
Počet stran: 80

Vzpomínky brigádního generála v. v. Ing. Alexandra Beera přibližuje autor formou rozhovoru s tímto charismatickým člověkem. Začtěte se do příběhu muže, jenž vstoupil do bojů 2. světové války 29. června 1942 v Buzuluku, kde byl zapsán pod kmenovým číslem 871/m, a válku ukončil jako poručík 1. čs. samostatné tankové brigády v rozjásané květnové Praze roku 1945. Po válce se vrátil ke své původní profesi a brzy v oboru textilního průmyslu vynikl a našel plné uplatnění. Dvacáté století zanechalo hodně nezodpovězených otázek. Na některé z nich může odpovědět i tato kniha.

 

Všechny knihy lze objedenat na www.eshop.anlet.cz

 

obalka-2-web.jpg

 

obalka-2-web.jpg