Jdi na obsah Jdi na menu
 


Motorkáři Slovenska - vezou věčný oheň z Moskvy

6. 5. 2021

Kamarádi a přátelé  Motorkáři Slovenska  vezou věčný oheň z Moskvy. Mohli jsme ho mít i v ČR, kdyby jsme mohli normálně žít a překročit  hranice na Slovensko, Polsko a další.   Dost vládním restrikcí a nesmyslných opatření.   Stop rouškám dětem do školy, stop testování .....    

„V Rusku si lidé pamatují na hrdinství slovenských vlastenců.“ V Moskvě předali věčný oheň Slovensku

Předseda Ruské historické společnosti a ředitel Služby vnější rozvědky RF Sergej Naryškin během ceremoniálu přenesení částice věčného ohně od hrobu neznámého vojáka u Kremelské zdi na Slovensko - Sputnik Česká republika, 1920, 05.05.2021
Památka na společný boj s fašismem je společným mravním orientačním bodem pro Rusko a Slovensko, upevňuje přátelství a spolupráci mezi oběma zeměmi, prohlásil předseda Ruské historické společnosti a ředitel Služby vnější rozvědky RF Sergej Naryškin.
V Moskvě se dnes konal ceremoniál přenesení částice věčného ohně od hrobu neznámého vojáka u Kremelské zdi na Slovensko.
Předseda Ruské historické společnosti a ředitel Služby vnější rozvědky RF Sergej Naryškin - Sputnik Česká republika, 1920, 05.05.2021
Předseda Ruské historické společnosti a ředitel Služby vnější rozvědky RF Sergej Naryškin
„U nás v Rusku si lidé dobře pamatují na bojové bratrství zemí protihitlerovské koalice, na hrdinství slovenských vlastenců – účastníků protifašistického odboje, účastníků Slovenského národního povstání,“ řekl Naryškin. Připomenul, že asi 17 tisíc vojáků Rudé armády zůstalo ležet ve slovenské zemi, kterou před 76 lety osvobozovali od nacismu.
 
„Památka na společný boj s fašismem je naším společným mravním orientačním bodem. Upevňuje přátelství a spolupráci mezi našimi zeměmi a je přísným varováním o tom, že tragedie, k níž došlo v polovině 20. století, se nesmí nikdy opakovat,“ dodal Naryškin.
Ceremoniál přenesení částice věčného ohně od hrobu neznámého vojáka u Kremelské zdi na Slovensko - Sputnik Česká republika, 1920, 05.05.2021
Ceremoniál přenesení částice věčného ohně od hrobu neznámého vojáka u Kremelské zdi na Slovensko
Ceremoniál přenesení částice věčného ohně na Slovensko je načasován na nadcházející Den vítězství. Částice věčného ohně byla předána účastníkům občanského sdružení Motorkáři Slovenska, po čemž slovenští motorkáři v rámci historické pamětní akce Cesta hrdinského ohně zapálí věčný oheň ve speciálních lampách na pamětních místech ve 268 slovenských městech, mj. v Bratislavě, Zvolenu, Liptovském Mikuláši. Svidníku a Bánské Bystrici. Akce se koná za podpory Ruské vojensko-historické společnosti.
 
Zapálení částic věčného ohně bude symbolickým výrazem vděčnosti a úcty k vojákům a důstojníkům Rudé armády, kteří osvobodili Slovensko od německo-fašistických uchvatitelů v letech druhé světové války.
 
 

Náhledy fotografií ze složky 26.-31.8.2020 CESTY SLOBODY - SNP