Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vernisáž výstavy obrazů - zámek Komorní Hrádek

17. 6. 2013

 Tisková zpráva k výstavě

 

Karol Molnár (1903-1981)

 

Malíř na cestě Praha, Paříž, Londýn

Výstava kreseb, akvarelů, temper a olejomaleb s převahou prací z Paříže (1938-1940)

a Londýna (1940-1945)

 

Záštita:            Prezident a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky Miloš Zeman

 

Hlavní partner:           Český svaz bojovníků za svobodu

 

Pořadatel:       Ministerstvo obrany ČR

 

Vernisáž proběhne dne 25.června 2013 v 18.30 hod. v prostorách státního zámku Komorní Hrádek u Chocerad

 

Program: Vystoupení Vojenské cimbálové muziky Ondráš a Žesťového kvintetu Ústřední hudby Armády České republiky.

             

            Vernisáže se zúčastní  čs. váleční veteráni.

 

            Karol Molnár  se narodil 5.ledna 1903 v Brezové pod Bradlom v okrese Senica. Po smrti otce (stavitele varhan) se v roce 1914 odstěhoval do Čech, kde měla jeho matka příbuzné. Deset let pracoval v dělnických profesích jako zámečník či montér. Teprve v letech 1930-1932 studoval nejprve na Ukrajinské akademii v Praze a v letech 1932-1938 na Akademii výtvarných umění u prof. Jakuba Obrovského.

 Za obraz  Zátiší se šiškami a ovocem získal tzv. Schichtovu cenu, která mu umožnila pokračovat ve studiích v ateliéru prof.Františka Kupky v Paříži. Tady je zásadně ovlivněn abstraktní malbou a zde vznikají jeho první abstraktní kompozice na hudební téma. V letech 1940-1945 působil nejprve jako voják a po zhoršení zdravotního stavu jako civilní příslušník čs.samostatné obrněné brigády ve Velké Británii.

            V Paříži i v Londýně se zúčastnil několika kolektivních výstav a jeho tvorbu s uznáním hodnotil ministr zahraničí čs.exilové vlády v Londýně, Jan Masaryk i Hana Benešová, manželka prezidenta Edvarda Beneše.

            Na výstavě v Komorním Hrádku budou představeny významné obrazy K.Molnára z období jeho válečné tvorby např. Útěk z Londýna, Po náletu, Lidice, ale také abstraktní motivy a desítky akvarelů s náměty francouzského venkova. Bohatě zastoupeno bude také jeho dílo z šedesátých let, kdy  pracoval jako restaurátor ve Vojenském historickém muzeu.

            K.Molnár vytvořil dílo nebývalého rozsahu a vysoké umělecké hodnoty, násobené řadou historických obrazů autenticky dokladujících válečnou dobu. Byl krajinářem, figuralistou, malířem portrétů, zátiší a aktů. Zemřel v Praze, po dlouhé a těžké nemoci 15.dubna 1981.

 

Před rokem 1989 samostatně nevystavoval. Po roce 1989 měl výstavu v Záhorácké galerii v Senici na Slovensku (1991) a v pražském Rudolfinu u příležitosti Slavnostního koncertu k výročí vzniku Československého státu (2010)

Výstava v Komorním Hrádku bude svým rozsahem dosud největší prezentací jeho. díla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář