Jdi na obsah Jdi na menu
 


14.3.2017 Czajánkova kasárna, Místek

22. 3. 2017

PIETA  -  Czajánkovy kasárna ,  Místek 

Také letos se uskutečnil pietní akt, který připomenul události ze dne 14. března 1939, kdy se 3. prapor 8. pěší- ho pluku slezského jako jediný v Československu postavil se zbraní v ruce na odpor německým okupantům. Přímých účastníků této události neustále ubývá, a tak se blíží den, kdy průběh ozbrojeného odporu místecké posádky bude udržovat v povědomí už jen kronika města a také informační tabule, která byla instalována přímo u památníku v loňském roce. „Mohlo by se zdát, že z pohledu událostí, které se staly v průběhu druhé světové války, se jedná o pouhou epizodu. Je však třeba zdůraznit, že v rámci tehdejší Československé republiky se jednalo o jediný ozbrojený odpor. Tím se 8. pěší pluk slezský nezapomenutelným způsobem zapsal do historie, stejně tak jako jména kapitána Pavlíka, poručíka Martínka, podplukovníka Štěpiny a dalších. Ozbrojený odpor proti nacistickým jednotkám bude navždy spojen s městem Místek a od 1. ledna 1943 s městem Frýdek-Místek. 

Z historie:  14. březen se týká posledních dnů trvání tzv. druhé republiky, období od mnichovské dohody v září 1938 do podpisu vynucené kapitulace v březnu 1939, kdy rozkazem generála německé pěchoty Blaskowitze postupovalo říšské vojsko k českým a moravským hranicím. V podvečer 14. března l939 nacistické jednotky v Místku za pomoci místních henleinovců obsadily okresní úřad a policejní stanici. Po příjezdu ke kasárnám umístěným v bývalé Czajankově továrně německý důstojník vyzval stráž, aby se vzdala. Odpovědí mu byl první výstřel – začal boj s nepřítelem. Teprve na příkaz vyššího velitelství velitel zastavil palbu a obránci kasáren se vzdali.

Ponuré události v Místku spojené s příjezdem motorizovaných jednotek wehrmachtu a ozbrojený odpor vojáků 8. pěšího pluku „slezského“ zůstaly navždy zapsány do historie českého národa z pohledu prvního a jediného ozbrojeného vystoupení československé armády proti hitlerovským okupantům.

 

 

Náhledy fotografií ze složky 14.3.2017 Czajánkova kasárna, Místek